ga naar de home page

 

De veiligheidsregels zullen strikt gehanteerd worden.

Om te beginnen zijn een veiligheidsbril en gehoorbescherming op de baan verplicht.

Er is een  "fumble zone "  die  direkt gelegen is naast de baan zelf, waar de wedstrijd verschoten gaat worden. Alleen daar gaat je wapen uit de tas in het holster, of andersom je wapen vanuit het holster in de tas. Naast deze fumble zone ( een tafel ) is op de vloer ruimte om je tas te stallen. Deze tas niet op de tafel laten staan.  De plaats voor je tas is aangegeven, de tafel moet vrij blijven voor het in-en-uit pakken van het wapen.

Wapen uit de tas in het holster is een korte handeling die je verricht met de loop richting de kogelvanger waar de tafel voor staat. Verder worden de wapens niet ter hand genomen, getoond of betast dan alleen tijdens het holsteren, en natuurlijk op de baan tijdens de wedstrijd. Maar dan ook nog alleen  op verzoek van de baancommandant ( zo'n verzoek noemen we een commando )

In dit omschreven gebied geen munitie hanteren. Je magazijnen, speedloaders e.d. kun je  laden voor je deze zone betreed. En ja, dan heb je je wapen nog in de tas zitten.

Het is prettig als je 4 magazijnen bezit, maar niet iedereen zal er 4 stuks hebben. Maak dit kenbaar aan de baancommandant. Als je de baan op gaat laat dan even weten  dat je b.v. 2 magazijnen hebt. Er zal dan geprobeerd worden om iemand je magazijnen bij te laten vullen.

 

De aanwijzingen van de baancommandant en de begeleiding op de baan dienen strikt opgevolgd te worden.  Iedereen zal zijn uiterste best doen om alles zo goed mogelijk te laten verlopen. Maar het kan gebeuren dat iemand iets anders ziet dan de baancommandant of de begeleiding. Op het moment zelf is hier geen discussie over mogelijk. Veiligheid gaat voor alles.  Als je wapen is opgeborgen is er de mogelijkheid om een klacht in te dienen. Met alle betrokkenen zal dan een oplossing gezocht worden. Maar niet op de baan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De commando's en aanwijzingen volgens de regels Service Pistol. Er word niet eerder een wapen geladen dan na het commando  "wapens laden "  Wij hebben overigens een hele vriendelijke baan commandant die dit commando verwoord in een aanwijzing. "Schutters kunnen laden " maar dat is dus hetzelfde commando.  Na de eerste 6 schoten laat u even zien aan een van de mensen die u begeleiden tijdens de wedstrijd dat het wapen leeg is ( nog altijd loop richting kogel vanger ) en bergt het wapen leeg in uw holster.  Op aanwijzing van de baancommandant verplaatst u zich dan naar de volgende schiet positie.  Daar zal zich weer een soortgelijke actie afspelen.

De baancommandat geeft aan wat er op die positie van je verlangt word ( op 25 mtr 6 schoten op de linker schijf )

Schutters kunnen laden ( pas dan een magazijn in je pistool ), vraag schutters gereed. En dan gaat het start signaal en na de voorgeschreven tijd het eind signaal. Je haalt je magazijn uit je wapen, etc.

Na de laaste serie toon je het wapen enigszins overdreven aan een van de mensen die de wedstrijd begeleiden.

Deze zal in de kamer van uw pistool kijken ( u houd zelf het wapen zo dat hij of zij dit goed kan zien ) U krijgt dan de volgende commando's  Dit kan zowel in het Engels als in het Nederlands zijn. Een ieder heeft zo zijn eigen gewoonte

Show gun  of      toon wapen

Close gun   of     sluit wapen

Hammer down  of  haal trekker over.   Je haalt dan ook daadwerkelijk de trekker over en laat de haan op een ongeladen kamer vallen met de loop nog steeds richting kogel vanger.

Dat is het moment dat we allemaal zeker weten dat het wapen ongeladen is.  Het wapen gaat nu niet meer open, er worden geen dummy's geplaatst. Je steekt het wapen vervolgens weer in het holster en op het sein " baan veilig "  verlaat je het laatste schietpunt en haal je je schijven op.  Deze breng je vervolgens naar de tel commissie.

Deze mensen staan in  het gebied waar je een wapen in je holster mag dragen. Geef eerst je schijven af ( je naam staat erop dus ze blijven bij jou horen ) en ga dan  je wapen opbergen.  

Iets over dummy's.

Voor parcourschutters en voor Service Pistol staan  dummy's gelijk aan munitie. Op een kleine afstand is het verschil al niet meer te zien. En onze veiligheid gaat voor jouw wapen.  Wij willen geen munitie of wat hierop lijkt in een wapen zien. Hierdoor is de discussie of het beter voor het wapen is indien er een dummy in de kamer zit bij opbergen, meteen overbodig geworden.